Samtalen mellem Eiros og Charmion

poefortaellingI denne fantastiske science fiction-fortælling fra 1839 har de to personer taget navneforandring efter at de ikke mere har en jordisk eksistens. De ulegemlige abstrakte personer fører en samtale i “Aidenn” (som er den arabiske betegnelse for Edens Have eller Paradis) hvor de er befriet for al lidelse.

I samtalen beretter Eiros til Charmion, der døde 10 år før den store katastrofe, om omstændighederne ved Jordens undergang, hvor selve planeten Jorden blev fortæret i en brændende åbenbaring, da en enorm komet kastede sin glødende flammekappe ind i Jordens bane og derved fuldstændigt fjernede al kvælstof, så atmosfæren kun bestod af ilt, … en uimodståelig, altopslugende, altomfattende, øjeblikkelig forbrænding.

I 1839, da Poe skrev denne mareridtberetning om at slå hele verden ihjel, var det 4 år efter at Halley’s komet, som besøger Jorden en gang hvert ca. 75. år, havde passeret og amerikanerne var helt oppe at køre over det fænomen med alt hvad det indebar af frygt for dommedagsvisioner; der var næsten dømt massehysteri, noget lignende som da Orson Welles og hans Mercury Theatre i 1939 opførte en utrolig livagtig radioudgave af H.G. Well’s “Klodernes kamp” næsten præcis 100 år senere.

Som et kuriosum kan nævnes at navnene Eiros og Charmion stammer fra Cleopatras tjenere Iras og Charmion og de nævnes også i Shakespeares tragedie “Antonius og Kleopatra”.

Comments are closed.